tisdag 18 december 2007

Den som gapar över mycket ...

... mister ofta hela stycket. Ett passande ordspråk att ta till när det gäller EU-domstolen beslut i Vaxholmskonflikten. Hade Byggnads nöjt sig med att ta strid för en mera allmän lönenivå än den, som gäller i Stockholmsområdet, hade de förmodligen fått rätt i sak. Det säger Örjan Edström, professor i arbetsrätt vid Umeå universitet, enligt DN. Anders Kruse, regeringens juridiska ombud i målet, intervjuades i P1 Ekot och talade då om att domstolen fört liknande resonemang. Byggnads kollektivavtal är alltför snårigt med inslag av avgifter, som inte finns i andra EU-länder. Det måste vara möjligt för utländska företag att förstå vad som krävs för att undvika stridsåtgärder, säger Örjan Edström.

Lex Britannica, som facket och den svenska regeringen hittills haft som grund för sina ställningstaganden, måste nu förändras, säger arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i en artikel i SvD. Att helt avskaffa Lex Britannica är dock inte aktuellt utan det rör sig mera om ”finlir”. Han håller inte med de som uttalat sig om att detta skulle vara ett hårt slag mot den svenska modellen. Vilka förändringar som nu krävs vill regeringen vänta med att ge något besked om. Man tänker sätta sig ner med berörda parter och diskutera den saken.

Ett pressmeddelande från VD Urban Bäckström, Svenskt Näringsliv, citeras i DN Ekonomi och av det framgår att beslutet välkomnas på den kanten. Som alltid gäller det att skaffa sig ett tolkningsföreträde om effekterna av domen. Och debatten har rullat igång, vilket redovisas i SvD under rubriken ”Många reaktioner på domen”. Man kan bara hoppas att Sven-Otto Littorin lyckas samla parterna till samtal innan de hunnit måla in sig i olika hörn och ge EU-kritikerna vatten på sin kvarn.

Inga kommentarer: