lördag 15 december 2007

Vad gör vi med samhällseliten?

TV3 avslöjade i Insiders sista program för året den 13 december hur rikdagsmän ordnar med lagar och regler som gynnar dem själva. Nu senast sattes fokus på deras omställningsgaranti med åtföljande rätt till ersättning i händelse av att de tvingas avgå i samband med val. Programmet visade att lagen tydligt markerar att garantin inte är avsedd för en varaktig försörjning. Men, som om inte detta var nog, visade programmet att politiker, som varit med om att dra åt tumskruvarna gentemot andra arbetslösa, inte skäms när de själva grovt missbrukar motsvarande system för riksdagsmän. På Insiders programsida sägs bland annat "De svenska riksdagsledamöterna står bakom en avsevärd uppstramning av villkoren för arbetslösa i Sverige, men sina egna villkor har de inte velat göra något åt. En avdankad riksdagsledamot kan i värsta fall sitta sysslolös i decennier med en fet pension, utan att någon ställer minsta krav på motprestation. Det är uppenbart att många f d riksdagsledamöter behöver en nystart och Insider erbjuder därför jobb åt några av våra mest undersysselsatta politiker." Jag hoppas att Arbetsförmedlingen nappar på det erbjudandet!

Aftonbladet kommenterade programmet igår och många har kommenterat och länkat till deras artiklar. Läs och förfäras! Som kvinna undrar jag naturligtvis om det bara är f d riksdagskvinnor som uppför sig på detta sätt och vad detta i så fall står för?

Bland alla bloggare fastnade jag för den 19-årige bloggaren Daniels blogg . Daniel tycker inte att det är OK att politikerna använder skattebetalarnas pengar på detta sätt och ser en rad olika samhällsområden som behöver dem bättre. Men han inser livets realiteter när han avslutar
"
i dagsläget är det inte aktuellt med någon ny översyn, eftersom att lagen ändrade så sent som för ett och ett halv år sedan. Jag tror att detta kommer att rinna ut i sanden så får makteliten fortsätta att hålla på." Jag hoppas dock att Daniel fortsätter att ifrågasätta det rimliga i att politiker och fackliga företrädare drar sig allt längre bort från de levnadsvillkor som deras väljare lever under.

Hörde alldeles nyss i P1:s Ekot att TCO-ordföranden Sture Nordh fått en avsevärt större löneökning än vanliga medlemmar inom TCO:s förbund och det beror nog på sambandet mellan politiska och fackliga företrädares arvoden i förhållande till de ledande tjänstmännens. Ofta sätter politikerna tjänstemännens löner, som politikerna sedan kan åka snålskjuts på. En politiker kan ju inte ha lägre lön. Men nog undrar jag om Sture Nordh någon gång undrar över varför hans lön blir nyhetsstoff - att det kan ha mera med ideologi än avundsjuka att göra?!

Inga kommentarer: